Trwa komunikacja

Echa dawnej warszawy - W kotle smaków

Cena: 40.00  zł
Więcej informacji:

Autorka zaprasza czytelników do wejścia kuchennymi drzwiami do Warszawy, która pachniała nie tylko flaczkami i pyzami, ale także móżdżkami, sztufadą, faramuszką, pulardami, kapłonami, polewkami oraz całuskami i makagigami. Brzmi trochę tajemniczo? Ta książka wszystko wyjaśni.
Choć wyodrębnienie specyfiki kuchni warszawskiej nastręcza licznych kłopotów, bo w stolicy jak w tyglu smaków mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata, to autorka starannie prześledziła historię kulinariów, by wychwycić z niej to, co charakterystyczne dla Syreniego Grodu.
Oprócz barwnych opisów zwyczajów kulinarnych, klimatu dawnych restauracji i knajp oraz wpływów innych kultur czytelnicy znajdą tu także 100 przepisów na dania, jakimi raczono się w Warszawie.

 

Autor: Karolina Głowacka

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska

Seria: Echa dawnej warszawy

Oprawa: Twarda

Rok wydania: 2018

Ilość stron: 240

Język: polski

Wymiary: 17.0 x 25.0 x 2.1 cm